woensdag 2 juni 2021

Bosbaden

De eerste oefening: het bos begroeten
Op 5 september 2019 organiseerde Anja op verzoek een bosbadwandeling voor de universitaire ICT-afdeling waar haar man heeft gewerkt. Het was voor hen onderdeel van een team-uitje. Plaats van handeling was het compacte, bosachtige park rond kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest.

Anja putte uit haar ervaring met natuurdialoog-wandelingen en liet zich inspireren door het Japanse Shinrin-Yoku (bosbaden) waarover net een paar mooie boeken waren verschenen. In het kort: stil en langzaam in de natuur verkeren vermindert stress en ontspant, en heeft een gunstige uitwerking op bloeddruk en immuunsysteem. Planten en bomen scheiden etherische stoffen uit die een positief effect hebben op ons zenuwstelsel.

Het was een langzame, geconcentreerde wandeling met af en toe stilstaan of -zitten voor een oefening. Saskia ondersteunde Anja als tweede begeleidster en nam een deel van de toelichting vooraf en enkele oefeningen voor haar rekening.

De organisator was uiteraard op de hoogte, maar voor de deelnemers was de bosbadwandeling een verrassing. Heel rustig lopen, niet praten maar luisteren en de natuur op je laten inwerken: het kostte sommigen moeite om te schakelen naar hun zintuigen en hun binnenwereld. Toch vonden de meesten het een bijzondere ervaring en mochten we na afloop veel complimenten ontvangen.